Directorul de la Ambulanţa Neamţ, arestat pentru corupţie, a cerut clemenţă. Ce au decis judecătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Morenciu fusese numit director de doar 3 luni. FOTO Dan Sofronia
Dan Morenciu fusese numit director de doar 3 luni. FOTO Dan Sofronia

În cazul de corupţie de la Ambulanţa Neamţ, unul în care sunt puse sub acuzare 16 persoane, directorul Dan Morenciu şi alte două inculpate au cerut înlocuirea arestului preventiv

Speţa de corupţie de la Servicul de Ambulanţă Neamţ, una în care nu mai puţin de 16 persoane sunt acuzare de corupţie, luare, dare de mită şi complicitate la aceste infracţiuni, pentru trucarea unor concursuri de angajare definitivă, a fost obiectul unui nou proces. 

A avut loc marţi, 14 iunie 2022, la Tribunalul Bacău. Procurorii DNA au cerut şi au obţinut prelungirea arestării preventive în cazul a trei inculpaţi, directorul Dan Morenciu şi asistentele şefe Luminiţa Rozonschi şi Elena Preda. 

Concomitent cu anchetatorii, acuzaţii ceruseră o măsură preventivă mai blândă, detenţia la domiciliu, dat nu au avut câştig de cauză.

„Admite propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie - DNA Bacău, având ca obiect prelungire arestare preventivă. Dispune prelungirea arestării, pe o durată de 30 de zile, începând cu 19.06.2022 şi până la 18.07.2022 inclusiv. Respinge cererile de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu, ca fiind neîntemeiate“, conform Tribunalului Bacău.

Decizia nu este definitivă şi cel mai probabil, zilele viitoare, va fi atacată la Curtea de Apel Bacău. DNA a stabilit că faptele au avut loc în perioada 2-10 mai 2022, când şeful Ambulanţei, prin intermediul celor două subalterne, una dintre ele, Luminiţa Rozoschi, fiind desemnată să organizeze un examen, ar fi pretins de la opt persoane câte 5.000 euro pentru a fi declaraţi admişi. 

Concursul viza ocuparea posturilor pe perioadă nedeterminată, pentru personalul sanitar şi sanitar auxiliar angajat temporar, în perioada stării de alertă. „Afacerea“ a fost pusă la cale conform planului, banii fiind colectaţi de la persoanele care doreau să devină angajaţi definitiv. Numai că, cele două acuzate au cerut de la candidaţi câte 6.000 de euro, pentru a le rămâne şi lor ceva.

Pe 18 mai, a urmat, pe o stradă din Piatra Neamţ, o întâlnire între Elena Preda şi director, acestuia fiindu-i înmânaţi 40.000 de euro, moment în care s-a realizat fragrantul. Ulterior DNA a comunicat

că urmărirea penală s-a extins şi la cei care au dat mita, opt persoane. Au fost arestate preventiv, ulterior fiind eliberate şi plasate în arest la domiciliu la Curtea de Apel Bacău. 

La scurt timp, anchetatorii au mai arătat că s-a extins urmărirea penală faţă de alţi cinci suspecţi. În cazul directorului Dan Morenciu s-a mai retinut comiterea altor cinci acte materiale de luare de mită.

Primise de la alte persoane 20.000 euro. La percheziţii, acasă la managerul instituţiei s-au găsit 75.000 de lei şi peste 51.000 de euro. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Cum acţionau escrocii care organizau campanii false de strângere de fonduri în numele unor vedete din România

Nuntă în Moldova sfârşită prost: socrul mic era să fie omorât de un invitat. Sentinţa şi „nota de plată“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite