Femeie intoxicată cu ciuperci, transferată cu elicopterul SMURD la spital. Cum pot fi confundate hulubiţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: arhiva Adevărul
FOTO: arhiva Adevărul

Femeia a fost transferată imediat cu elicopterul SMURD, din comuna în care locuieşte către Spitalul de Urgenţă „Sfântul Spiridon” din Iaşi.

O femeie din judeţul Iaşi a ajuns la spital în urma unei intoxicaţii cu ciuperci, după ce a mâncat ciupercile culese cu propria mână, din pădure. 

Ieşeanca, în vârstă de 60 de ani, a fost transportată cu elicopterul SMURD din comuna Sineşti, la Spitalul de Urgenţe „Sfântul Spiridon” din Iaşi. 

„Elicopterul SMURD a intervenit pentru o intoxicaţie cu ciuperci la Sineşti. E vorba de o femeie în vârstă de 60 de ani, care părea în şoc. În Unitatea de Primiri Urgenţe era conştientă, stabilă, cu oligofrenie, a declarat că a mâncat ciuperci denumite hulubiţe, pe care le-a cules ea din pădure. I-a fost făcută spălătură gastrică şi perfuzii, apoi a fost internată la toxicologie”, a transmis Diana Cimpoeşu, şef UPU-SMURD Iaşi. 

Hulubiţa este uşor de recunoscut datorită culorii pe care o au lamelele şi carnea pălăriei sub cuticulă. 

Pălăria este de mărime medie pentru ciupercile dezvoltate, cu un diametru de aproximativ 4-10 cm. Pe măsura dezvoltării, iniţial este mereu semisferică, apoi concavă şi în sfârşit plată în formă de pâlnie, în cazuri rare adâncită în centru, cu marginea întâi răsfrântă spre picior şi apoi întinsă, uneori ondulată sau crestată, compactă şi cărnoasa. Cuticula este netedă şi lucioasă, la umezeală un pic lipicioasă. Culorile pălăriei diferă mult, de la alb până la negricios, schimbându-se adesea nuanţele şi în timpul dezvoltării. Găsim nuanţe de roşu, violet sau brun.

Lamelele sunt dese, bifurcate, bulboase, foarte fragile şi în cele mai multe cazuri albe, unite cu piciorul şi puţin decurente. Piciorul are o înălţime de 4-10 cm şi o lăţime de 1,5-5 cm, fiind cilindric şi cărnos, relativ îngroşat la mijloc şi subţiat la bază, de culoare în majoritate albă, însă întâlnim şi cazuri mai rare cu tonuri de galben sau de violet. Piciorul se rupe cu acelaşi efect ca la un morcov sau la o bucată de cretă.

Ciuperca este densă şi foarte compactă, câteodată chiar granuloasă, cu miros aproape imperceptibil sau cu vaga senzaţie de nuci la cele comestibile. Gustul este dulceag. La specii necomestibile are miros câteodată fructuos sau de nucă de cocos şi gust iute sau amar. 

La o privire superficială, hulubiţa ar putea fi însă confundată uşor cu soiuri otrăvitoare de ciuperci.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Scumpirea carburanţilor, o problemă „dureroasă” pentru români. Blocarea portului Novorossiysk va îngreuna importurile de ţiţei

Fostă bază secretă din Munţii Poiana Ruscă, înghiţită de natură. Locul de unde au fost lansate rachete în 1989 VIDEO

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite