Salvamont, intervenţie în toiul nopţii pe cel mai greu traseu din Ceahlău. Greşeala unor turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SaIvatori montani în acţiune, pe Ceahlău FOTO Salvamont Neamţ
SaIvatori montani în acţiune, pe Ceahlău FOTO Salvamont Neamţ

Salvamontiştii au avut, la finalul săptămânii trecute (20-26 iunie 2022), două misiuni de salvare a unor turişti, una dintre ele fiind într-o zonă foarte periculoasă, pe un traseu foarte dificil.

Masivul Ceahlău a fost unul dintre obiectivele care au atras foarte mulţi turişti la finalul săptămânii trecute, traseele care duc spre cabana Dochia fiind pline de pasionaţii drumeţiilor. Nu toate ascensiunile s-au terminat cu bine, salvamontiştii având de rezolvat două cazuri. Ambele au avut loc după lăsarea întunericului. 

În noaptea de 25/26 iunie, aproape de miezul nopţii, au fost solicitaţi să intervină pe cel mai greu traseu din Ceahlău, Cabana Dochia - Cascada Duruitoarea, într-o situaţie

dificilă fiind membrii unei familii din Iaşi (tata, mama şi doi copii minori). Au început să coboare târziu de pe munte, iar întunericul le-a făcut imposibilă înaintarea printre stânci.

„Salvamont Neamţ intervine la această oră în zona de vest a masivului Ceahlău, pentru găsirea şi evacuarea a patru turişti dintre care doi copii minori. După primele informaţii, grupul din Iaşi a coborât din zona superioară spre Cascada Duruitoarea, a înaintat greu şi a fost surprins (fără surse de lumină) de căderea întunericului într-o zonă stâncoasă şi dificilă“, a transmis Salvamont la ora 23.20. 

Cei doi adulţi au dat dovadă de inconştienţă, aventurându-se pe înserat, fără lanterne, pe poteca foarte greu de străbătut şi ziua, bazându-se doar pe lumina telefoanelor. Au fost coborâţi în siguranţă până în staţiunea Durău. 

Cu o zi înainte, salvamontiştii au avut altă misiune, tot nocturnă, dar pe un alt traseu din masivul Ceahlău. 

În jurul orei 22.00, echipa care asigură permanenţa la baza din Durău, în urma unui apel la 112, a început ascensiunea spre zona Piciorul Fântânelelor, pentru salvarea unei femei care-şi pierduse

cunoştinţa. Pacienta a fost coborâtă din masiv, fiind predată, pentru a primi îngrijiri medicale de specialitate, unui echipaj din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Neamţ. 

Chiar dacă în numeroase rânduri salvamontişii au atras atenţia turiştilor, ca atunci când pleacă în drumeţii montane trebuie să fie bine echipaţi, sfaturile acestora sunt, în continuare, ignorate. Au fost destule situaţii când teribilişti au plecat la drum în şlapi sau tenişi, ajungând apoi să solicite ajutor după accidentări. 

„Important e ca turiştii să fie bine echipaţi, musai bocanci. În rucsac trebuie şi o lanternă. Mai toţi cei care se rătăcesc noaptea pe munte au un punct comun, nu au lanterne normale, ci se bazează doar pe cea de la telefon cu care, în cel mai bun caz, poţi să-ţi vezi vârful bocancilor. Mai trebuie o pelerină, o haină şi pantaloni mai groşi, pentru că, în caz de precipitaţii, temperatura poate să scadă şi cu 20 de grade Celsius“, recomandă Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Poduri pericol public din Neamţ, vechi de jumătate de veac. Proiect european pentru reabilitarea lor

Concluzii amare după o campanie de sterilizare. „Au maşini de mii de euro, dar nu dau 10 lei pentru câinii lor“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite