Cum arată singura bancă de sânge şi primul centru de transfuzii veterinar din Moldova de la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva USV Iaşi
FOTO Arhiva USV Iaşi

Începe complexul proces de recoltare de sânge pentru completarea bazei de date şi a stocurilor. Pot dona, în special, câinii cu vârste cuprinse între un an şi opt ani, cu greutatea mai mare de 20 de kilograme, care au toate vaccinurile făcute şi sunt deparazitaţi la zi.

Facultatea de Medicină Veterinară a Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USV) anunţă deschiderea băncii de sânge şi a centrului de transfuzii veterinar în cadrul Spitalului clinic pentru animale de companie.   

„Începând cu luna aceasta, la USV Iaşi funcţionează singura bancă de sânge şi centrul de transfuzii din regiunea Moldovei. În cadrul centrului de transfuzii şi al băncii de sânge ataşate Compartimentului de Urgenţe din cadrul Facultăţii de Medicină Veterinară testăm grupele de sânge la câini şi pisici putem, face teste de compatibilitate între indivizii donatori - receptori şi mai ales putem să oferim pacienţilor noştri şi a colegilor din practica privată sângele necesar urgenţelor medicale”, a declarat conf. univ. dr. Mihai Musteaţă, coordonatorul Compartimentului de Urgenţe. 

Cadrele didactice şi medicii veterinari fac un apel pentru proprietarii de animale care pot fi donatori voluntari. 

„Pe această cale doresc să fac un apel la donatori. Din această categorie fac parte câinii cu vârste cuprinse între un an şi opt ani cu greutate mai mare de 20 de kilograme, vaccinaţi, deparazitaţi la zi, femele care să nu fi fost niciodată gestante şi pacienţi care să nu fi avut niciodată transfuzii de sânge. Este bine să determinăm grupa de sânge a pacientului înainte de transfuzii, în principiu pentru a limita cât mai mult reacţiile transfuzionale, iar dacă la prima transfuzie sunt mai rare, mai ales dacă ulterior clinicianul stabileşte că este necesar o nouă transfuzie, atunci va trebui să ştim cu certitudine grupa de sânge a acestuia pentru a şti ce donator va fi potrivit pentru pacient”, a punctat dr. Paula Paşca, medic veterinar în cadrul Spitalului de Urgenţă a FMV.

Vă recomandăm să citiţi şi:

General american, despre singurul avantaj al ruşilor pe câmpul de luptă: Forţele ucrainene au capacitatea să-şi recâştige teritoriile pierdute în război

Pedeapsa primită de românul care l-a lovit în plin cu maşina pe agresorul fratelui său, ca să se răzbune. „Mai eşti şmecher?”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite