Consiliul Judeţean Neamţ vrea avocat cu „nume” ca să-şi scape „pielea” după prăbuşirea podului în Siret

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Podul de peste Siret s-a prăbuşit la doar ăase luni după inaugurare FOTO ISu Neamţ
Podul de peste Siret s-a prăbuşit la doar ăase luni după inaugurare FOTO ISu Neamţ

Prăbuşirea în apele Siretului a podului de la Luţca a creat noi probleme la Consiliul Judeţean Neamţ, motiv pentru care consilierii judeţeni doresc angajarea unui avocat experimentat, pentru a apăra instituţia în viitoare procese

Una dintre ultimele decizii luate în plenul Consiliului Judeţean a inflamat iar mediul politic şi nu numai din Neamţ, unul şi aşa extrem de sensibil după ce podul de la Luţca, aflat în proprietatea instituţiei, s-a prăbuşit în apele Siretului pe 9 iunie 2022, la şase luni de la reabilitare. 

În ultima şedinţă de Consiliu Judeţean, un proiect a avut legătură directă cu acest aspect nedorit. Administraţia judeţului a început demersurile pentru angajarea unui avocat cu „renume“, plătit din bani publici, deoarece sunt posibile procese în cazul prăbuşirii construcţiei de peste Siret, inclusiv recuperarea unui eventual prejudiciu. 

„Reprezentarea Unităţii Administrativ Teritoriale Judeţul Neamţ de către un avocat experimentat, atât în ceea ce priveşte soluţionarea diferendelor, cât şi pentru recuperarea prejudiciului va spori şansele reducerii impactului financiar al consecinţelor contractuale asupra bugetului“, se arată în proiectul de hotărâre al CJ. 

În motivarea hotărârii s-a menţionat şi probabilitatea ridicată de intervenire a unor situaţii litigioase. Nu s-a pomenit însă nimic despre faptul că DNA a deschis o anchetă pentru a se stabili cauza prăbuşirii construcţiei la doar şase luni de la reabilitarea ei, cu circa 1,7 milioane de euro şi dacă a fost respectat proiectul, fiind posibil ca unele persoane să fie puse sub acuzare. 

Pentru avocat sunt bani, pentru podul Armatei, nu 

CJ Neamţ are şase jurişti angajaţi, dar în proiect se arată că sunt extrem de ocupaţi, având de redactat toate contractele în care parte este judeţul, actele adiţionale şi corespondenţei legate de acestea, fundamentarea şi redactarea actelor administrative (proiecte de hotărâre şi dispoziţii) şi reprezentarea CJ la instanţe într-un număr de 520 de dosare. În plus, directorul Direcţiei Juridice ocupă acum, temporar, funcţia de secretar general al Prefecturii Neamţ, aşa că nu îşi poate vedea de fişa postului de la CJ. 

Cum era de aşteptat, grupul consilierilor liberali a protestat faţă angajarea apărătorului „experimentat“ şi nu a votat proiectul din şedinţa de pe 14 iulie, însă acest lucru nu a contat, fiind minoritari. „Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, jigneşte, din nou, sutele de mii de nemţeni. (...) Baronul PSD doreşte angajarea unor avocaţi, plătiţi din bani publici, care să apere interesele CJ în dosarul prăbuşirii podului. De fapt, în spatele acestui proiect se află intenţia clară de a-şi apăra unul din oamenii de casă, directorul executiv Doru Conache, de teamă că acesta, anchetat fiind, ar putea dezvălui şi aspecte care l-ar incrimina inclusiv pe Ionel Arsene“, au transmis consilierii PNL. 

Pentru a rezolva cât de cât problemele ivite după prăbuşirea podului, în special cea a miilor de

oameni care trebuie să ocolească kilometri întregi ca să ajungă acasă, la serviciu sau acolo unde au treburi cotidiene, Armata şi-a arătat disponibilitatea de a construi un pod de pontoane. CJ Neamţ trebuia să suporte costurile, numai că Ionel Arsene a afirmat că nu sunt fonduri, avansând o mare sumă cerută. 

La solicitarea cotidianului „Adevărul“, Ministerul Apărării a comunicat  cât ar fi costat: „Forma juridică de realizare a obiectivului este încheierea unui contract de prestări de servicii (...), la cerere, a prestărilor de servicii pentru persoane juridice sau pentru persoane fizice. (...). Valoarea estimativă a investiţiei, rezultată din normative, calculată pentru afluire şi defluire, instalare şi dezinstalare şi o lună de exploatare, a fost de 890.000 lei“.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

A murit directorul unicei firme cu acţionariat străin din România comunistă. Din invidie, Elena Ceauşescu a vrut să o lichideze

Împuşcat cu un pistol de asomare a porcilor. Teribila moarte a unui român venit acasă din Italia

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite