Război în Ucraina. Kievul confirmă că ruşii au capturat a doua cea mai mare centrală electrică din Ucraina. Ruşii îşi redesfăşoară trupele spre sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Este a 155-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Zelenski a declarat că va ajuta Europa să reziste presiunii energetice ruse. Kievul a cofnirmat că forţele ruse au capturat a doua cea mai mare centrală electrică din ţară.

UPDATE 22.00 Dezvăluiri despre tortura din lagărele în care Kremlinul ţine peste 1,5 milioane de ucraineni. Soartă teribilă pentru cei forţaţi să lupte în rândurile agresorului

Forţele de speciale poloneze au dezvăluit coordonatele a cinci clădiri unde s-ar afla lagăre „de filtrare” în regiuni ocupate de ruşi din Ucraina, în care sunt ţinuţi peste 1,5 milioane de copii şi adulţii. Potrivit purtătorului de cuvânt al serviciilor speciale poloneze, adulţii ucraineni din aceste lagăre sunt interogaţi, torturaţi şi chiar recrutaţi de către ofiţerii FSB.


UPDATE 21.30 Rusia şi-a infiltrat reţeaua de agenţi secreţi în Ucraina cu mult înainte de invazie. Aşa se explică preluarea centralei de la Cernobîl

Când primele trupe ruseşti au ajuns la centrala nucleară de la Cernobîl, pe 24 februarie, s-au ciocnit cu unităţile ucrainene însărcinate să protejeze locul. Două ore mai târziu, 169 de soldaţi ai Gărzii Naţionale a Ucrainei şi-au depus armele fără luptă.


UPDATE 19.30 Zelenski, de Ziua statalităţii Ucrainei: Nu suntem o colonie. Viaţa în captivitate nu este viaţă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, joi, într-un discurs cu ocazia Zilei statalităţii Ucrainei, că ţara sa nu este nici colonie, nici enclavă şi nici protectorat, relatează bbc.com.


UPDATE 19.00 Oficialii ruşi cer donaţii pentru echipamente militare. Unii soldaţi au apelat la mame

Oficialii ruşi din Morskoi au utilizat site-urile sociale ruseşti, precum Odnoklassniki şi Vkontakte, pentru a solicita donaţii pentru a achiziţiona generatoare de gaz, binocluri, bandaje compresive şi garouri folosite de SUA şi de alte ţări NATO, relatează publicaţia de ştiri din Siberia Taiga.info.


UPDATE 18.00 Bombardament în oraşul Kropivniţki: 5 morţi şi 25 de răniţi

Rachetele ruseşti au lovit hangarele situate în oraşul Kropivniţki, omorând cinci persoane şi rănind alte 25, a afirmat liderul administraţiei regionale Kirovohrad, Andrii Raikovici, relatează AFP, conform Agerpres.„Două hangare au fost lovite. Până în prezent, 25 de persoane au fost aduse în unităţi medicale pentru a primi ajutor. Cinci persoane au murit”, a afirmat, într-un video publicat pe Telegram, liderul administraţiei regionale Kirovohrad, Andrii Raikovici. 


UPDATE 14.07 Franţa acuză Rusia că vrea o „cortină de sânge” între ea şi Europa

Prin războiul din Ucraina, Rusia vrea să creeze "o cortină de sânge" cu vecinii săi europeni, a declarat joi secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Laurence Boone, potrivit AFP.

 Ea a salutat acordarea statutului de ţări candidate la aderarea la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova, "vital" pentru aceste ţări.

„Nu pot exista jumătăţi de măsură când Rusia alege să creeze o cortină de sânge între ea însăşi şi vecinătatea sa", a adăugat Laurence Boone.


UPDATE 13.27 Jumătate din Guvernul rus este gata să-l trădeze pe Putin pentru americani, susţine un fost consilier al liderului de la Kremlin

Politologul Serghei Markov, un apropiat loial al liderului de la Kremlin, a afirmat că „peste jumătate” dintre miniştrii ruşi vor să-l destituie pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Într-un interviu acordat publicaţiei ruseşti Kazan Business Gazeta, fostul consilier apropiat al lui Vladimir Putin a afirmat că există tot mai multe diviziuni între oficialii de rang înalt, iar unii dintre ei iau în considerare chiar şi varianta de a lucra cu americanii pentru a-l elimina pe liderul autoritar al Rusiei.


UPDATE 12.48 Comunicare haotică în armata lui Putin. Forţele ruse din Ucraina şi-au doborât propriul elicopter, după ce i-a atacat din greşeală

Armata lui Vladimir Putin din oraşul ucrainean Herson, aflat sub ocupaţie rusă, şi-a doborât, marţi, propriul elicopter, după ce acesta a deschis focul asupra trupelor ruseşti staţionate, relatează Daily Star.

În valoare de aproximativ 14 milioane de euro, elicopterul Ka-52 „Alligator" a fost doborât în regiunea Herson din Ucraina „într-un alt gest de bunăvoinţă”, o referinţă sarcastică la retragerea ruşilor de pe Insula Şerpilor, a informat Comandamentul Ucrainean Sud, conform Daily Star. 


UPDATE 12.08 Acţiunile de contraatac ale ucrainenilor au izolat oraşul ocupat Herson. Mii de soldaţi ruşi, într-o situaţie „foarte vulnerabilă”

Acţiunile de contraatac ucrainene au izolat practic oraşul Herson (sud), ocupat de ruşi, plasând mii de soldaţi ruşi staţionaţi lângă fluviul Nipru într-o situaţie „foarte vulnerabilă", au declarat joi responsabili din Ministerul Apărării de la Londra şi din serviciile de informaţii britanice, potrivit Reuters.

Ucraina a dat clar de înţeles că planifică să preia sub controlul său Hersonul, care a căzut în mâinile ruşilor la începutul invaziei lansate de preşedintele Vladimir Putin în 24 februarie.


UPDATE 11.12 Expert rus: Rusia va tăia accesul Ucrainei la Marea Neagră şi va ajunge în Transnistria

Forţele Armate Ruse se vor îndrepta către Transnistria, ocupând regiunile Odesa şi Mikolaiv, a declarat pe 25 iulie, un membru al Consiliului rus pentru relaţii interetnice de pe lângă preşedintele rus, Vladimir Putin, analistul politic Bogdan Bezpalko, relatează Agenţia de presă Regnum.


UPDATE 09.56 Medvedev împarte Ucraina cu România, Polonia şi Ungaria. Cum arată harta născocită de fostul preşedinte rus FOTO

Fostul preşedinte al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, care ocupă în prezent funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a publicat pe contul său de Telegram o hartă cu teritoriul Ucrainei împărţit de mai multe ţări, printre care şi România.

Aşa cum arată harta lui Medvedev, Ucraina ar mai rămâne doar cu teritoriile din jurul capitalei Kiev, în timp ce restul provinciilor sale ar fi alipite ţărilor învecinate, conform „The Odessa Journal“.

Teritoriile Ucrainei ar fi împărţite de Rusia, Polonia, România şi Ungaria, în timp ce Belarusul, principalul aliat al Moscovei, nu ar primi nicio regiune.

harta foto telegram

UPDATE 09.11 Peste 20 de rachete, lansate asupra Ucrainei de pe teritoriul Belarusului. Detalii despre atacul de joi dimineaţă

În dimineaţa zilei de 28 iulie, trupele ruse au lansat un atac masiv cu rachete asupra regiunilor de nord ale Ucrainei, peste 20 de rachete au fost lansate de pe teritoriul Belarusului, relatează RBC-Ucraina, cu referire la o postare pe Facebook a Comandamentului Operaţional Nord al Forţelor Armate Ucrainene.


UPDATE 08.10 Peste 75.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi în războiul din Ucraina, a declarat miercuri pentru CNN o membră democrată a Camerei Reprezentanţilor din SUA, Elissa Slotkin, potrivit DPA.

Ea a făcut această declaraţie după un briefing clasificat cu oficiali ai administraţiei preşedintelui american Joe Biden.

"Au fost informaţi că peste 75.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi, un număr uriaş. Au investit enorm în forţele lor terestre, iar acum 80% din trupele lor terestre sunt împotmolite şi obosite", a afirmat Elissa Slotkin.

Democrata, care s-a întors recent dintr-o vizită în Ucraina, a mai declarat că următoarele trei-şase săptămâni ar putea fi decisive pentru evoluţia conflictului.

Conform celei mai recente estimări a Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a SUA, 15.000 de militari ruşi au fost ucişi în lupte. Nu există date oficiale de la partea rusă cu privire la bilanţul deceselor în rândul armatei sale.

Rusia a invadat Ucraina vecină la 24 februarie.


UPDATE 06:10 Zelenski, despre noul procuror general al Ucrainei: O persoană cinstită, profesionistă, ştie cum să lucreze sistematic

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmă că noul procuror general al Ucrainei, Andrii Kostin, este "o persoană cinstită, profesionistă", care "ştie cum să lucreze sistematic".

"Societatea consideră că asigurarea tuturor celor necesare pentru ca Rusia să fie făcută responsabilă pentru război este una dintre cele mai importante sarcini ale sale", adaugă el. Zelenski a vorbit, în mesajul video transmis miercuri noapte, şi despre numirea de către Parlamentul ucrainean a noului procuror general, Andrii Kostin, relatează news.ro.

"Este o persoană cinstită, profesionistă, el ştie cum să lucreze sistematic. Societatea consideră că asigurarea tuturor celor necesare pentru ca Rusia să fie făcută responsabilă pentru război este una dintre cele mai importante sarcini ale sale. Aceasta înseamnă cooperare cu Curtea Penală Internaţională, cu statele partenere care ajută la identificarea unor vinovaţi anume printre militarii ruşi; aceasta înseamnă înregistrarea faptelor crimelor comise de ocupanţi, asigurând o bază de dovezi pentru anchetarea fiecărui criminal de război. Instituţia Procurorului General este una dintre instituţiile cheie care lucrează pentru a face răspunzători toţi criminalii şi torţionarii ruşi pentru crimele împotriva ucrainenilor", a arătat Zelenski.


UPDATE 05:15 Ucraina va ajuta Europa să reziste presiunii energetice ruse, afirmă Zelenski

Ucraina se pregăteşte să îşi majoreze exporturile de energie electrică către UE. Preşedintele Zelenski a declarat că va creşte exporturile către consumatorii din ţările europene.

"Vom creşte exporturile noastre de energie electrică către consumatorii din Uniunea Europeană", a declarat Volodimir Zelenski în discursul său de miercuri noapte.

"Exporturile noastre ne permit nu numai să ne majorăm veniturile în valută, dar şi să-i ajutăm pe partenerii noştri să reziste presiunii energetice ruse. Vom face treptat din Ucraina o ţară garant al securităţii energetice a Europei", a mai spus Zelenski.


UPDATE 04:00 Ucraina confirmă că ruşii au capturat a doua cea mai mare centrală electrică din Ucraina

Forţele ruse au preluat controlul asupra celei de-a doua mari centrale electrice din Ucraina şi fac o „redesfăşurare masivă" de trupe în trei regiuni din sud, a afirmat un consilier prezidenţial ucrainean, în contextul aşteptărilor la o contra-ofensivă a Ucrainei, relatează Reuters.

Forţele sprijinite de Rusia au declarat miercuri că au capturat intactă centrala electrică Vuhlehirsk, care datează din perioada sovietică şi este alimentată cu cărbune, în ceea ce reprezintă primul câştig semnificativ al Moscovei în mai bine de trei săptămâni.

Oleksei Arestovici, un consilier al preşedintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, a confirmat capturarea centralei din estul regiunii Doneţk, dar a spus că este doar „un avantaj tactic micuţ" pentru Rusia.


UPDATE 02:00 Televiziunea de stat din Rusia, impresionată de discursul lui Orban de la Băile Tuşnad

Televiziunea de stat din Rusia a fost impresionată de discursul lui Orban de la Băile Tuşnad şi a difuzat o parte din discursul în care premierul ungar a afirmat că dacă Merkel şi Trump erau la putere, nu ar mai fi fost astăzi război în Ucraina. Realizatorul emisiunii, Vladimir Soloviov, a fost de acord cu premierul ungar, spunând că Donald Trump împărtăşeşte aceleaşi valori cu Putin şi Viktor Orban.


UPDATE 01:10 Ruşii aduc forţe suplimentare în Herson, afirmă un oficial ucrainean

Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare ucrainean, Oleksii Danilov, a spus că Rusia desfăşoară forţe suplimentare în regiunea Herson, care a fost ocupată în mare parte încă de la începutul lunii martie, relatează Libertatea.ro. 

„Inamicul îşi retrage numărul maxim de forţe … a început o mişcare foarte puternică a trupelor lor în direcţia Herson, ei retrag forţe suplimentare (pentru a le trimite acolo, n.r.). Ştiu cu siguranţă că trupele noastre plănuiesc să facă tot ce depinde de ele pentru a respecta acele termene stabilite de preşedinte (Volodimir Zelenski, n.r.)”, a afirmat Danilov. 


UPDATE 00.12 Blinken vrea să discute cu Lavrov, pentru prima oară de la începutul războiului

Secretarul american de stat Antony Blinken şi-a declarat intenţia de a vorbi cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, pentru prima oară de la începutul războiului din Ucraina. Blinken se aşteaptă la o convorbire telefonică cu omologul său rus în aceste zile pentru a discuta despre o propunere substanţială prezentată Moscovei în urmă cu mai multe săptămâni, dar şi despre acordul recent semnat în Turcia care permite tranzitul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. 

UPDATE 22.00 Militari ruşi şi ucraineni, la aceeaşi masă în centrul de supraveghere a exporturilor de cereale ucrainene

Centrul de coordonare comun (CCC) însărcinat cu controlul exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră a fost inaugurat miercuri la Istanbul, delegaţii din Ucraina şi Rusia aflându-se la aceeaşi masă.

Centrul de coordonare comun însărcinat cu controlul exporturilor de cereale ucrainene


 


UPDATE 21.20 Unii ucraineni luptă cu arme sovietice depăşite, în timp ce aşteaptă ajutor occidental: sistemele moderne ajung în zonele prioritare

Soldaţii ucraineni şi-au exprimat dezamăgirea cu privire la promisiunile nerealizate ale occidentalilor, într-un moment crucial al războiului, când Rusia pare să fie vulnerabilă şi poate fi atacată, relatează The Washington Post. Armele soldatului ucrainean Ali Pîrbudagov sunt depozitate sub copacii acoperiţi cu plase de camuflaj. Acestea sunt din perioada în care Ucraina şi Rusia luptau împreună în Armata Roşie. În prezent, soldatul este nevoit să le utilizeze împotriva armatei ruse, care foloseşte echipamente moderne. 

 „Acesta este din 1987”, a afirmat soldatul Pîrbudagov, în vârstă de 34 de ani, în timp ce lustruia capota unui obuzier autopropulsat 2S1 Gvozdika.  

„Există şi altele mai vechi. Aceasta este, de fapt, una dintre piesele mai noi”, a mai adăugat el, conform The Washington Post


UPDATE 19.45 Liderul separatist din Doneţk vrea ca Rusia să cucerească întreaga Ucraină

Liderul separatiştilor proruşi din regiunea ucraineană Doneţk a îndemnat miercuri Rusia să cucerească cea mai mare parte a Ucrainei, inclusiv capitala Kiev, afirmând că principalele oraşe din această ţară sunt ruse. „Astăzi, a venit timpul să eliberăm oraşele ruse, fondate de ruşi: Kiev, Cernihiv, Poltava, Odesa, Dniepr, Harkov, Zaporojie, Luţk”, a scris Denis Puşilin pe Telegram, cu ocazia aniversării eliberării de către sovietici a oraşului Brest din Belarus după ocupaţia nazistă.


UPDATE 19.21 Preşedintele francez Emmanuel Macron a catalogat miercuri Rusia drept „una dintre ultimele puteri imperiale coloniale”, transmite AFP.

„Rusia a lansat o ofensivă împotriva Ucrainei, este un război teritorial despre care credeam că a dispărut de pe pământul european, este un război specific începutului secolului XX, chiar XIX”, a declarat şeful statului francez.

Macron a subliniat că Rusia este „una dintre ultimele puteri imperiale coloniale” ​​prin decizia sa de „a invada o ţară vecină pentru a-şi apăra interesele în acel loc”.

Preşedintele francez a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţe de presă la Cotonou cu omologul său din Benin, Patrice Talon.


UPDATE 19.04 Parlamentul Ucrainei a aprobat, miercuri, o rezoluţie de numire a deputatului Andrii Kostin în funcţia de procuror general al ţării.

Proiectul de rezoluţie pentru numirea lui Kostin a fost înaintat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a participat personal la sesiunea în cadrul căreia 299 din 450 de parlamentari au aprobat numirea noului procuror.

„Trebuie să punem capăt terorii şi genocidului naţiunii ucrainene”, a declarat Kostin în Parlament.

„Acest lucru va fi facilitat de înregistrarea şi documentarea corespunzătoare a atrocităţilor agresorului”, a subliniat el.

Andrii Kostin a mai spus că va asigura cooperarea alături de Curtea Penală Internaţională pentru a aduce în faţa justiţiei „toţi criminalii de război, reprezentanţii  conducerii politice şi militare a Rusiei”.

El a evocat că „vârcolacii în uniformă” vor fi, de asemenea, pedepsiţi, referindu-se la forţele de ordine ucrainene care „au colaborat cu inamicul”.

Originar din Odesa, Kostin este avocat de profesie. A fost ales deputat pe lista partidului „Slujitorul Poporului” şi a condus Comisia parlamentară pentru Chestiuni Juridice. Kostin este considerat un aliat apropiat al şefului de cabinet al lui Zelenski, Andrii Iermak.


UPDATE 18.52 Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunţat, printr-un mesaj pe canalul său de Telegram, că Vladimir Putin l-a decorat cu Ordinul „Alexandr Nevski”, unul dintre cele mai importante onoruri din istoria Rusiei.

„Prieteni, la propunerea vicepreşedintelui Guvernului Federaţiei Ruse, Marat Kusnullin, prin decretul preşedintelui Federaţiei Ruse, am fost distins cu Ordinul Aleksandr Nevski pentru marea mea contribuţie la dezvoltarea socio-economică a Republicii Cecene şi soluţionarea eficientă a sarcinilor de mare importanţă naţională”, a scris liderul cecen.

Ordinul „Alexandr Nevski” este unul dintre cele mai importante onoruri ale Federaţiei Ruse. A fost creat pentru prima dată în anul 1725 prin decretul împărătesei Ekaterina I. Ordinul a fost abolit după Revoluţia Bolşevică din anul 1917, dar a fost recreat în anul 1942. 


UPDATE 17.00 Preşedintele rus Vladimir Putin îl va primi săptămâna viitoare, la Soci, pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta despre cooperare militară şi tehnică.

„Da, subiectul cooperării tehnico-militare va fi cu siguranţă discutat la Soci”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Potrivit lui Peskov, cooperarea militaro-tehnică dintre Rusia şi Turcia este constant pe ordinea de zi, iar „însuşi faptul că interacţiunea se dezvoltă într-o zonă atât de sensibilă indică faptul că, în general, întregul complex de relaţii este la un nivel foarte înalt”.

Întrebat dacă problema exporturilor de cereale va fi abordată şi în timpul întâlnirii, Peskov a spus că cei doi preşedinţi vor putea evalua modul în care sunt puse în aplicare acordurile de la Istanbul.


UPDATE 13.01 Un fost comandant american a calculat cât de repede ar putea epuiza Ucraina rachetele utilizate de sistemele HIMARS oferite de americani

Generalul în retragere Mark Hertling, fostul comandant al Armatei Statelor Unite ale Americii în Europa, a calculat cât de repede ar epuiza ucrainenii rachetele folosite de sistemele HIMARS dacă SUA le-ar oferi câte lansatoare cer.

„M142 HIMARS este un vehicul rapid care circulă cu 96 de km/h pe şosele şi în jur de 48 de km/h pe teren accidentat. M270 (n.r. lansatoarele multiple furnizate de Marea Britanie Ucrainei) este un vehicul cu şenile proiectat să ţină pasul cu tancurile pe teren accidentat. Este mai lent”, explică acesta. 

De asemenea, lansatorul M270 este mai greu de reparat fiindcă are mai multe componente, dar „HIMARS este practic o camionetă cu rachete. Un echipaj mai mic este de asemenea mai uşor de antrenat”.

Continuarea aici


UPDATE 12.00 Administraţia instalată de Moscova în oraşul Herson, ocupat de forţele invadatoare în primele zile ale războiului din Ucraina, a anunţat miercuri închiderea podului Antonovski, singurul peste fluviul Nipru. Podul Antonovski a fost distrus parţial în urma unor tiruri cu sisteme de rachete de artilerie (HIMARS) primite de Ucraina din partea SUA.

Podul Antonovski a fost închis circulaţiei civililor, cu toate că integritatea sa structurală nu a avut de suferit în urma bombardamentelor, a declarat pentru agenţia de presă Interfax Kirill Stremousov, adjunctul şefului administraţiei numite de ruşi

„Nu va avea nicio influenţă asupra rezultatului luptelor”, a adăugat Stremusov, fără să precizeze amploarea distrugerilor.

Potrivit lui Stremusov, armata rusă va instala pontoane şi poduri militare pentru a permite traversarea fluviului în caz de necesitate.

Podul Antonovski, situat la periferia Hersonului, este considerat un obiectiv strategic, având un rol-cheie pentru aprovizionare. Este singurul pod care leagă oraşul de malul sudic al Niprului şi de restul regiunii Herson.

Podul Antonovski FOTO Twitter @TpyxaNews

Podul Antonovski FOTO @TpyxaNews


UPDATE 10.59 CNN: Putin a pus ochii pe faimoasele drone Bayraktar care i-au îngrozit pe ruşi. Liderul de la Kremlin vrea să deschidă o fabrică în Rusia

Rusia ar fi interesată să achiziţioneze de la turci drone de luptă „Bayraktar TB2“, potrivit agenţiei CNN Turk. Subiectul ar fi fost dezbătut chiar de către cei doi preşedinţi, Recep Tayyip Erdogan şi Vladimir Putin, în timpul unei vizite la Teheran.

Erdogan a spus la o întâlnire în cadrul partidului său, AKP, că Rusia vrea să achiziţioneze vestitele drone: „Putin mi-a spus că vrea să lucreze cu Baykar”. Preşedintele rus ar fi propus chiar deschiderea unei fabrici Baykar în Rusia, pentru producţia de drone.

Compania care le produce este apropiată de familia liderului turc. Un important oficial al unităţii producătoare este Selcuk Bayraktar, ginerele preşedintelui turc. 


UPDATE 10.19 Ucraina vrea să obţină 15-20 de miliarde de dolari de la FMI, pentru a-şi finanţa economia distrusă de invazia rusă

Ucraina şi-a propus să încheie un program de asistenţă în valoare de 15-20 de miliarde de dolari cu FMI până la finele anului, pentru a putea să îşi sprijine economia afectată de război, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Kyrylo Shevchenko, pentru Reuters.

Afectată de invazia rusească lansată la 24 februarie, Ucraina ar putea înregistra în acest an o contracţie economică de 35-45% şi, cu un deficit fiscal de cinci miliarde de dolari pe lună, este puternic dependentă de finanţarea externă oferită de partenerii occidentali.

Cu prilejul unei vizite la Londra, Kyrylo Shevchenko a spus că autorităţile de la Kiev au trimis deja o solicitare către FMI iar acum poartă consultări cu Fondul cu privire la o nouă finanţare prin care speră să obţină până la 20 de miliarde de dolari, pe parcursul a doi-trei ani, sub forma unui acord de tip Stand-By (SBA) sau o facilitate extinsă de credit (EFF).


UPDATE 09.40 Rusia susţine că a capturat cea mai mare centrală electrică pe cărbune din Ucraina

Moscova a declarat că trupele sale au preluat marţi controlul asupra celei mai mari centrale electrice de cărbune din Ucraina, situată în apropiere de oraşul Svitlodarsk, în regiunea estică Doneţk, epicentrul confruntărilor între forţele Kievului şi trupele ruse şi ale separatiştilor proruşi, potrivit DPA.

Media separatiştilor proruşi din Doneţk au difuzat imagini cu presupuşi mercenari ai grupului Wagner în faţa clădirii administrative a centralei electrice, dar afirmaţia ruşilor nu a putut fi verificată în mod independent, în timp ce alte informaţii sugerează că luptele din jurul centralei mai continuau, conform agenţiei de presă citate.

Statul Major ucrainean nu a menţionat această centrală electrică în buletinul său asupra situaţiei de pe front dat publicităţii marţi seara, deşi consemna lupte în jurul localităţii Semigoria din apropiere.


UPDATE 08.33 Bellingcat: Invazia Ucrainei din 24 februarie a fost pregătită de ofiţerii FSB şi angajaţii GRU

Anchetatorii Bellingcat spun că pregătirile pentru o invazie pe scară largă a Ucrainei pe 24 februarie au fost făcute de 120 de ofiţeri ai Direcţiei 5 din Serviciul Federal de Securitate şi 40 de angajaţi ai Direcţiei Principale de Informaţii a Statului Major al Federaţiei Ruse.

De la ei dictatorul rus Vladimir Putin a primit strategia de a prelua puterea în Ucraina şi planurile pentru un blitzkrieg militar, a declarat jurnalistul Hristo Grozev pentru Liga.net.

Continuarea aici


UPDATE 07.55 Boris Johnson, laude pentru Zelenski: Churchill ar fi izbucnit în urale când Zelenski a cerut muniţie, nu să plece din Kiev când a început războiul

Premiul „Sir Winston Churchill“ i-a fost conferit marţi, 26 iulie, preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru performanţele sale de lider.

Zelenski a participat prin videoconferinţă la ceremonia din Downing Street 10, în cadrul căreia fostul premier britanic, Boris Johnson a afirmat că Churchill „ar fi izbucnit în urale şi probabil ar fi şi lăcrimat" atunci când preşedintele Ucrainei „a cerut muniţie, nu o ocazie să plece de la Kiev când a început războiul".


UPDATE 07.04 Olena Zelenska, imaginea curajului în revista Vogue: „După Bucea am înţeles că era un război menit să ne extermine pe toţi”

Revista Vogue a realizat un portret al Olenei Zelenska, soţia preşedintelui Ucrainei, o prezenţă foarte activă în spaţiul public începând cu luna iunie. Prima doamnă a mers, de altfel, inclusiv la Casa Albă şi s-a adresat legislativului Statelor Unite, cerând ajutor armat pentru ţara sa.

„Nu există un scenariu pentru primele doamne în timp de război, aşa că Olena Zelenska îl scrie pe al ei”, este fraza de început a portretului Olenei Zelenska, pentru ca apoi să fie subliniat că aceasta „a preferat întotdeauna să rămână în culise, în timp ce soţul ei, un comediant devenit politician, a cărui preşedinţie poate încă determina soarta lumii libere, a strălucit în lumina reflectoarelor. Dar de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, Zelenska s-a trezit brusc în centrul scenei, într-o tragedie”.

Continuarea aici

captura vogue

UPDATE 05:30 Zelenski a fost decorat de Boris Johnson

Preşedintele Volodimir Zelenski a primit, marţi, decoraţia Sir Winston Chirchill prin care i se onoreaza conducerea. La ceremonie Zelenski a luat parte virtual. 

„Preşedintele Zelenski s-a confruntat cu un test de conducere la fel de sever ca Churchill”, a spus Boris Johnson într-un comunicat de presă.

„El a arătat lumii ce înseamnă cu adevărat curajul moral şi fizic, cu un calm prin excelenţă Churchillian. Sfidarea, demnitatea şi seninătatea lui sub presiunea extremă au mişcat milioane de oameni. A fost o adevărată onoare să-l numesc prietenul meu şi este imensul meu privilegiu să-i ofer acest premiu astăzi”, a spus Johnson, relatează Libertatea.ro.


UPDATE 04:00 Forţele ucrainene ar efectua noi lovituri asupra podului Antonivski, conform unor rapoarte neconfirmate

În regiunea Herson, forţele armate ucrainene ar efectua noi lovituri asupra podului strategic Antonivksi. Rapoartele încă nu au fost confirmate, după ce s-a relatat că au avut explozii în zona podului de peste râul Nipru. 


UPDATE 00:45 Naftogaz este prima companie de stat care intră în incapacitate de plată

Compania ucraineană Naftogaz a devenit prima entitate guvernamentală din Ucraina care a ajuns în incapacitatea de plată. Firma energetică de stat nu a reuşit să achite toate plăţile datorate obligaţiunilor internaţionale, înainte de expirarea perioadei de graţie. 

„Naftogaz nu a primit acordul cabinetului de miniştri al Ucrainei pentru a efectua plăţile necesare”, a spus compania într-un comunicat de presă. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite