Mănăstire-mausoleu unică unde „boieri au picatu şi viteji au pieritu suptu mâna pagânilor”. Zi solemnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monumentul a fost construit de ofiţerii Regimentului 15 Dorobanţi Piatra Neamţ FOTO Dan Sofronia
Monumentul a fost construit de ofiţerii Regimentului 15 Dorobanţi Piatra Neamţ FOTO Dan Sofronia

La Mănăstirea Războieni, în Neamţ, ultima diminică din această lună este ziua în care se cinstesc eroii, un ceremonial militar având loc la monumentul zidit acum 125 de ani

Militarii Batalionului 634 Infanterie „Mareşal Józef Pilsudski” din Piatra Neamt vor fi, alături de reprezentanţii altor instituţii, protagoniştii unui ceremonial militar şi religios. 

Duminică, 31 iulie, de la ora 11.00, la Războieni au loc manifestări dedicate împlinirii a 125 de ani de la zidirea de către ofiţerii Regimentului 15 Dorobanţi a monumentului dedicat eroilor de la Valea Albă. 

În apropierea acestui edificiu este şi Mănăstirea Războieni, ctitorul ei fiind Ştefan cel Mare, cel care, după 20 de ani de la luptele din 26 iulie 1476, a pus piatra de temelie a aşezământului. A fost sfinţit pe 8 noiembrie 1496. 

Acum mai bine de cinci secole şi jumătate, oastea voievodului a fost copleşită pe armata lui Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului. Mănăstirea a fost construită exact pe locul gropii comune unde au fost depuse rămăşiţele moldovenilor. 

De altfel, denumirea satului Valea Albă ar proveni de la oasele rămase în zonă după bătălia cu turcii, care au fost depuse peste ani într-un cimitir comun. Apoi, în comuna nemţeană, la 28 octombrie 1897 a fost construit un monumentul. El a fost conceput un sculptor şi arhitect german. La inaugurarea sa a participat şi profesorul universitar Vasile A. Urechia. 

La 500 de ani de la bătălia de la Valea Alba, pe 25 iulie 1976, a avut loc una din cele mai de amploare manifestări din România. De atunci, cu unele întreruperi, ultima zi din luna iulie a devenit sărbătoarea comunei Războieni. Pe lângă ceremoniile militare şi religioase, în localitate au loc evenimente specifice în ultimele trei zile ale săptămânii: spectacole, târg de produse tradiţionale, bâlci. 

Este şi prilejul cu care localnicii din comunitate şi zona Tupilaţi, acolo unde este celebrul Han al Ancuţei, să se întoarcă acasă de pe meleaguri străine, acolo unde muncesc. Cât despre mănăstire, ea este unică în ţară, constituindu-se într-un mausoleu ce adăposteşte sub dalele altarului şi pronaosului

osemintele ostaşilor căzuţi la Valea Albă. Iată ce relata cronicarul Grigore Ureche despre lupta de la Valea Albă şi mănăstirea ce dăinuie peste veacuri în ţinutul străjuit de Ceahlău: 

„Şi atâta de ai noştri au pierit, cât au înălbit poiana de trupurile de a celor pieriţi. Şi mulţi din boierii cei mari au picatu, vitejii cei buni au pieritu şi fu scârbă mare a toată ţara, dacă auziră că au căzut moldovenii suptu mâna păgânilor. (...) După ieşirea nepriietinilor şi a vrăjmaşilor din tară, dacă au strânsu Ştefan Vodă trupurile morţilor, movilă de cei morţi au făcatu şi pre urmă ş-au ziditu deasupra oasilor o biserică“. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Rătăciţi în beznă, fără lanternă, printre marii pereţi de stâncă din Ceahlău. O aplicaţie de telefon a contat enorm

Tragedie la nuntă. Medicii nu au mai putut face nimic pentru una dintre invitate

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite