Copii de la sate, prima dată la mare. „Este mai frumoasă decât în postările prietenilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte din grupul celor 20 de copii sosiţi din jud. Hunedoara foto: Călin Gavrilaş
O parte din grupul celor 20 de copii sosiţi din jud. Hunedoara foto: Călin Gavrilaş

O asociaţie din Constanţa oferă de cinci ani copiilor de la sate posibilitatea de a vedea pentru prima dată Marea Neagră. Indiferent că sunt în clasa a V-a sau a XI-a, elevii spun că este o experienţă unică.

Proiectul „Prima dată la mare” a început în anul 2017, fiind o iniţiativă a Asociaţiei Împreună pentru Viitor Constanţa. Ideea de la care s-a plecat a fost aceea de a oferi copiilor din medii defavorizate o excursie de o zi pe litoralul românesc. 

„În fiecare an am dezvoltat acest proiect, astfel încât să bucurăm cât mai multe grupuri de copii de la sate, copii care nu au văzut niciodată marea”, spune reprezentanta Asociaţiei, Mihaela Căruţaşu. Aşa au ajuns pe plajă zeci de copii din judeţul Constanţa, care ştiau că la câţiva kilometri de ei este Marea Neagră, dar nu o văzuseră niciodată, dar şi copii din diferite sate ale judeţului Tulcea.

Grupurile de copii, aleşi prin intermediul şcolilor din satele lor, sosesc dimineaţa, fac plajă, primesc o masă de prânz, apoi se plimbă cu telegondola şi vizitează Delfinariul. Nu lipsesc nici îngheţata sau o gustare la fast-food. 

„Sunt copii care nu au ieşit din satele lor, care provin din familii cu mulţi copii, care ne-au mărturisit că uneori nu au ce să mănânce. Pentru ei este nou totul: marea, spectacolul delfinilor, telegondola, chiar şi să mănânce la un restaurant”, mărturiseşte Mihaela Căruţaşu.

Ea aminteşte câteva impresii pe care le regăseşte de fiecare dată la grupurile de copii atunci când aceştia păşesc prima dată pe plajă:  „Vai, ce sărată e!”. Aşa sărată e?”,  „Unde duce marea asta?”, „Asta este marea despre care învăţăm la Geografie?”

grup copii hunedoara prima data la mare foto calin gavrilas

Mihaela Căruţaşu - Asociaţia Împreună pentru Viitor Constanţa foto: Călin Gavrilaş

De la poalele muntelui, direct pe plajă

Acum, pe plaja Pupa Beach din Mamaia este un grup de 20 de copii sosit tocmai din comuna Râu de Mori, judeţul Hunedoara. Povestea lor începe anul trecut, când un om de afaceri din Timişoara a văzut pe plajă activitatea celor de la Asociaţia Împreună pentru Viitor Constanţa. A luat legătura cu ei, dar şi cu primăria Râu de Mori, oferindu-se să sprijine o excursie de mai multe zile pe litoral pentru cei mai buni elevi din comuna hunedoreană. 

Aşa se face că tinerii de la poalele Retezatului se bucură acum de mare, soare, plajă, excursii la diferite puncte de atracţie din municipiul Constanţa, cazare şi masă, oferite în mod gratuit. 

„Fiecare dintre cele cinci zile este una specială pentru ei deoarece, pe lângă orele de plajă, vor face plimbări cu telegondola, vor vizita Portul Tomis şi Acvariul din Constanţa, Delfinariul şi alte obiective turistice”, spune Mihaela Căruţaşu. 

Copiii sunt însoţiţi de profesoara Rodica Filan, cea care a avut grijă ca pe parcursul anului şcolar să le reamintească faptul că cei mai buni la învăţătură vor primi cadou şi o excursie gratuită la mare.  

„Nu pot să vă spun cum au reacţionat când au văzut prima dată marea. Şi-au dorit foarte mult să ajungă aici. Au ştiut de la începutul anului şcolar şi au muncit tot anul ca să ajungă pe plajă. Au avut un motiv în plus să înveţe mai bine”, spune profesoara. 

Dar cele mai multe impresii le au chiar copiii care trăiesc o experienţă inedită. Robert este elev în clasa a IX-a şi spune că, în realitate, Marea Neagră este cu mult mai frumoasă decât şi-a imaginat. „Este o experienţă unică. Este mai frumoasă decât apare în poze, în postările prietenilor”, mărturiseşte şi Paul, elev în clasa a X-a.

Până acum, în această vară, prin programul „Prima dată la mare” au ajuns pe litoral copii din comuna Horia (judeţul Tulcea), copiii din judeţul Hunedoara şi vor veni şi un grup de copii din comuna Hamcearca (Tulcea). 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Klaus Iohannis l-a lăsat pe autopsierul Constanţei fără titlul de revoluţionar. Carnig Manuchian: „Eu am certificat pe bune, nu l-am cumpărat“

Cum arată balizele portabile intrate în dotarea salvamarilor din Mamaia şi cine le poate solicita

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite