FOTO Afacere de 7,5 milioane de euro: un român din Bărăgan a găsit reţeta să scoată bani din pâine bio, făcută ca la bunica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai bună pâine din Bărăgan se coace în comuna Roseţi. Faima i s-a dus în două judeţe, Ialomiţa şi Călăraşi, după ce s-a aflat că e sută la sută naturală. Patronul fabricii, inginer agronom, e gospodar veritabil. El cultivă grâul, îl macină şi apoi pune pâinea la dospit.


În cuptor o rumeneşte frumos la foc de paie. Ca să iasă pâinea fără cusur. Ca la mama acasă, aşa cum se făcea odată în satul românesc de pe malul Dunării.
După ani de muncă, Matei Bancu, în vârstă de 56 de ani, a găsit reţeta succesului: multă seriozitate, muncă, ambiţie şi puţin noroc. Nu degeaba spune că din 1984 nu a avut o zi concediu. Împrumutul pe fonduri europene pentru cele două proiecte pe care le-a dezvoltat i-a adus, în urmă cu trei ani, împlinirea visului: să ridice cu propriile mâini o fabrică de pâine ca la carte.

Ca să nu aibă rivali pe piaţă, a pornit la drum cu marfă bio. Nu foloseşte afânători şi niciun fel de chimicale. Astfel e sigur că oamenii îi cumpără marfa.” Dacă nu mergi întâi la sufletul omului, afacerea n-are şanse. O pâine bună, sănătoasă, cu ingrediente naturale dă gata pe oricine. N-ai cum să dai greş cu un aşa produs”, e de părere fermierul.

image

Fonduri europene şi credite pentru două proiecte

Matei Bancu, om cu experienţă bogată în domeniu, îşi conduce acum propria afacere, după ce mai bine de un deceniu a stat în fruntea unui IAS din judeţul Călăraşi. IAS Drumu Subţire a fost în vremea comunismului mândria României, iar Bancu a fost director. Era prima fermă de stat din ţară, cu producţii agricole-record la hectare. Convins că poate munci doar pentru familia sa, alături de soţie, şi ea inginer agronom, şi de cei doi fii, antreprenorul a început să facă planuri pentru a ridica în comuna natală o fabrică de pâine.

image

Cu peste 7,5 milioane de euro, din care jumătate obţinuţi din credite, cealaltă jumătate prin proiecte finanţate prin fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, Matei Bancu a construit fabrica de pâine, o moară, un siloz pentru cereale şi o hală pentru transformarea resturilor vegetale în peleţi, combustibil bio. „E mult de muncă, dar ai şi satisfacţia lucrului construit de la zero de tine. Faptul că am creat locuri de muncă aici, în comună, într-o zonă unde slujbele se găsesc tot mai greu, a însemnat mai mult decât orice profit”, spune Matei Bancu.

Utilaje de ultimă generaţie

La fabrica de pâine, Agropan SRL, niciodată nu se opresc motoarele. Peste 100 de oameni lucrează non-stop pentru că şi cererea e mare. Aproximativ 27.000 de pâini ies zilnic pe poarta societăţii. Nu mai vorbim de perioada sărbătorilor când abia se face faţă cererii. Pe lângă pâine, o serie de produse de patiserie sunt pregătite la Roseţi: croissante, cozonaci, saleuri, toate ajung zilnic pe rafurile mazaginelor din Bărăgan.

image

Dotată cu utilaje performante, de ultimă generaţie, aduse din Italia, la Roseţi făcutul pâinii merge pe bandă. Doar maşina care pregăteşte maiaua, un amestec de apă, făină şi culturi lactice, a costat 180.000 de euro. De altfel, spune Matei Bancu, el este unul dintre puţinii producători care folesc maia la prepararea pâinii. „E puţin mai scump acest procedeu, dar e foarte sănătos. Noi nu ne-am gândit la profit, în primul rând, ci la un produs de calitate. De aceea pâinea cu maia e mai gustoasă decât cea cu drojdie pură, pentru că în ea se dezvoltă datorită lui lactobacillul mai multe nuanţe de gusturi şi arome decât în cealaltă. Dacă ingredientele sunt bune şi curate şi dacă procedura e păstrată tradiţional, atunci pâinea obţinută va fi sănătoasă, nutritivă şi gustoasă. Şi mai presus de toate, nici n-o să îngraşe”, spune, zâmbind, antreprenorul.

Cel mai bun grâu şi ingrediente naturale

Că să-şi ţină clienţii aproape, Matei Bancu a pus pe piaţă şi pâinea ţărănească rotundă, un produs tradiţional, dar şi pe cea din tărâţe. Spune că astfel a fost cu un pas înaintea Patronatului din Industria Panificaţiei care a anunţat că de la 1 noiembrie va reînvia vechile reţete de pâine di comunism când se foloseau doar ingrediente naturale, fără amelioratori. “Am încercat mereu să facem totul ca şi când ar fi pentru familia nostră, pentru cei dragi. O pâine bună nu se poate face decât din cel mai bun grâu şi cu ingrediente naturale. Ce vine direct din pământ e cel mai sănătos”, e de părere Matei Bancu.

image

Pentru a fi sigur că afacerea merge şnur, inginerul nu a putut să renunţe la dragostea de-o viaţă: agricultura.  Glasul pâmântului din Bărăgan l-a chemat mereu.  Acum a ajuns să cultive cu cereale 1.700 de hectare de teren agricol, o parte proprietate personală, cealaltă în arendă. Mare parte din recolta de grâu merge pentru panificaţie. “Eu dacă n-am grâu bun, nu m-apuc de făcut pâine. Calitatea bobului de grâu dă savoare pâinii”, spune inginerul. Cum o pâine nu poate fi bună dacă nu e coaptă la foc de paie, s-a gândit imediat să exploateze la maximum şi resturile vegetale de la culturile agricole. Astfel a lut naşterea producerea de peleţi, combustibilul bio care alimentează cuptoarele.  Deşi afacerea dă roade, inginerul nu se opreşte aici. N-are timp de concediu. Visează la planuri mari de dezvoltare, deoarece spune că munca îl menţine în formă: “N-am ştiut niciodată ce-i odihna, cum pot să mă opresc acum?”, spune fermierul.

Vă recomandăm şi:

FOTO Secretele unei afaceri de succes: un român face bani din reţete culinare inspirate din Biblie

Livada cu autoservire, în care clienţii îşi culeg singuri fructele eco

Patronate: Românii au compromis termenul „agricultură ecologică“. Avem 4.400 de ferme, iar în Europa sunt 400

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite